Slow living

Boktips – Rensa ut & lev lättare

Boken Rensa ut och lev lättare av Eva Maria Karlander

När vi tänker på likheter mellan japansk och skandinavisk design tänker vi ofta på enkelhet och funktionalitet. Inte ett hem fyllt med saker och ting utan en mer avskalad miljö. Grunden till ett Japandi eller Wabi-sabi inspirerat hem är det enkla och avskalade. 

Japandi – ordning och reda

En av de saker som tilltalar oss med Japandi är dess syn på ordning och reda. Det innebär mer än att bara städa då och då genom att lägga undan saker i lådor och skåp. Det betyder också mer än att göra sig av med saker. Den japanska filosofin om att rensa ut handlar om att skapa en omgivning som stödjer mindfulness och lugn – om att leva med mindre saker och köpa saker mer medvetet. Tänk också på hur snabbt du skulle kunna städa om ditt hem inte är fyllt till bredden med saker.

Längtar du efter ett enklare hem med mindre saker? 

Jag har själv svårt att göra mig av med saker som jag ärvt och samlat på hög. Det sitter så mycket minnen i allting som jag är rädd att glömma bort om inte sakerna finns runtomkring mig. Inser nu efter att ha börjat sortera, slänga och sälja att det är skönt när alla saker inte finns där längre. Det känns som en nystart i livet, mitt liv.

Önskar du också komma igång med att rensa ut? För några år sedan träffade jag författaren Eva Maria Karlander som har skrivit boken Rensa ut & lev lättare – en smart guide till ordning i hemmet. Hon har skrivit en bra guide om hur du kan gå tillväga. Med 52 veckoteman tar Eva Maria med oss i olika rum och olika ställen i hemmet där man lätt samlar på sig saker. Vecka 1 börjar vi med hallen för att vecka 2 tänka igenom alla papperskorgar i hemmet. Efter att ha genomfört veckans uppgift är det dags för en belöning. Det blir också några veckor med välbehövlig semester. 

Provläs från boken Rensa ut & lev lättare
Boken Rensa ut och lev lättare - en smart guide till ordning hemma
Provläs från boken Rensa ut & lev lättare

Cobisabis tankar om …

När jag träffade Eva Maria för ett tag sedan pratade vi om att hur man kan bygga upp sitt hem. Starten till en ny känsla i sitt hem är att börja rensa ut, göra sig av med allt som inte behövs längre. För med handen på hjärtat hur mycket kläder har du inte i garderoben som du inte har använt på länge. Eller är det kanske badrumsskåpet som är fyllt med flaskor/burkar som har nått bäst före datum. I alla fall är det så hos mig. Detta var bara några tips på vad som behöver rensas ut.

När du sedan i framtiden vill köpa något nytt så gör det med omtanke. Köp något som kostar lite mer och är av bra kvalité eller tillverkat på ett hållbart sätt. För om du sparar och längtar lite efter något så slänger du inte ut det lika snabbt. Detta är min tanke med Cobosabi och har varit sedan starten. Det är också så jag är uppväxt.

Om du kommer till vår fysiska butik är det mycket saker och inte avskalat. Här går du omkring och njuter och kanske köper något med dig hem. En handgjord tvål som doftar gott, textilier som tillverkats med omtanke om miljö och medmänniskor eller en present till en vän.

Lycka till med att rensa ut!

PS! Boken, Rensa ut & lev lättare, som vi säljer kommer med en liten hälsning till dig från författaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *