Matrum med japandi inredning hos Cobosabi

Om Cobosabi

Inredning av ett hem är så mycket mer än stilar och trender. Ditt hem reflekterar dig, ditt liv och vad du tycker om. Vad har du köpt med dig hem från semestern? Väljer du en färgskala med inspiration från naturen eller starka färger? Ett personligt hem är trivsamt att bo i och trevligt att besöka.

När du kommer hem till Cobosabi möter du en blandning av nordisk/skandinavisk och japansk design. Vi inspireras av Wabi sabi, Japandi, naturen och hygge. Med fokus på design, hållbarhet och livet i stort. Hemmet är för oss en plats för både vardag och fest. En plats att umgås med nära och kära utan att allt måste vara perfekt. En plats där hjärtat får råda.

Wabi sabi – livsfilosofi och guide i vardagen

Wabi sabi som livsfilosofi är vår ledstjärna, där vi ser skönheten i det ofullkomliga och obeständiga. I sin bok Japonism skriver Erin Mimi Longhurst ”Wabi sabi för dig tillbaka till kärnan av vad det innebär att vara människa. Den för dig tillbaka till naturens processer och din egen resa – hur snabbt livet smyger sig på och hur viktigt det är att vara tacksam för det du har.”

Wabi sabi har sina rötter i den japanska zen filosofin men utan att vara religiöst. Se det istället som en tidlös vishet om livet som du inte kan ifrågasätta. Wabi sabi har tre principer som guide:

  • Inget varar för evigt
  • Inget är perfekt
  • Ingenting är någonsin färdigt

Varför namnet Cobosabi?

När Cobosabi grundades började vår resan i vad Cobosabi skulle stå för. På vilket sätt vill vi leva? Vad är viktigt i livet? Vad tycker vi om och vad ligger oss varmt om hjärtat? Vilka produkter ska vi sälja? Vad vill vi inspirera dig med?

Cobosabi kom då till av tre ord:

Co som står för cosy. Ett hem ska vara mysigt och trivsamt …

bo står för boning. Inte bara en bostad som ger tak över huvudet, utan ett lugnt och harmoniskt hem där du mår bra och kan umgås med vänner och familj …

sabi som i det japanska Wabi sabi. Där sabi står för skönheten i det som åldras och refererar till materiella föremål, konst och litteratur, det yttre och objektiva och ett estetiskt ideal. Ett begrepp som är svårt att förklara. Allt är inte perfekt – saker, livet …

Vårt sortiment

Vi inspireras av det nordiska och japanska formspråket och tycker att det smälter fint samman. Många nordiska formgivare inspireras av japansk kultur och hantverk samt av den nordiska naturen och dess färgskala. På samma sätt uppskattas nordisk/skandinavisk design i Japan. 

I vårt sortiment möter Norden Japan i tidlös design och heminredning som valts med omtanke. Du hittar inredningsdetaljer till ditt hem, keramik till det dukade bordet, textilier till badrummet och mycket mer. Vi har en mix av nordiska och japanska varumärken med några avsteg om det smälter in fint hos oss. Det ska vara tidlöst och hållbart. Hållbart för oss är hur saker tillverkas, att det är kvalité och/eller kan användas länge pga sin tidlösa design. 

Med detta sagt så strävar vi efter en mer medveten konsumtion, där färre och bättre saker står i fokus – hållbar livsstil, mindre slit och släng samt att köpa saker av kvalitet som åldras på ett vackert sätt. Det är viktigt både för moder jord och för oss själva att fundera över hur vårt liv ser ut och hur vi vill att det ska se ut i framtiden. 

Som du säkert förstår finns det mycket tankar i Cobosabi om livet och hur vi lever.

Välkommen hem till Cobosabi!

Christina Lurell från Cobosabi gör qigong
Christina Lurell - foto av Rankellfoto

Cobosabis bakgrund

Cobosabi grundades 2018 av mig Christina. Jag har bland annat en bakgrund från butik och tycker om grafisk formgivning, resor till Japan och vackra saker.  

Intresset för konst, design och hantverk har följt mig genom livet. Med föräldrar som tog med mig på teater och konstutställningar, en mormor som var pysslig, en farmor som sydde mycket och en farbror som samlade på modern konst, så har det funnits många som inspirerat mig.

Att lära sig om andra kulturer och se hur man lever i andra länder har intresserat mig ända sedan jag var liten. Detta har tagit mig till platser, tillsammans med min man och senare barn, som Sydafrika, Malaysia, Burma genom åren. Japan är det land som berört mig allra mest – så likt här hemma men ändå ofattbart olikt. Jag tycker om mycket i den japanska kulturen, sushi, ikebana, wabi-sabi, skogsbad, vackert hantverk, listan kan göras lång. 

Det finns många som inte mår bra i sin vardag. Därför vill jag inspirera till ett hem där lugn och harmoni råder. En plats att hämta energi. Kan vara så enkelt som att sitta i soffan och dricka en god kopp te ur en vacker mugg och bara vara.

Jag hoppas att du vill följa med mig på resan med Cobosabi och att jag kan inspirera dig i din vardag, om än för en kort stund.