Matrum med japandi inredning hos Cobosabi

Om Cobosabi

Inredningen i ett hem är så mycket mer än stilar och trender. Ett hem reflekterar dig, ditt liv och vad du tycker om. När du besöker Cobosabi så möter du en butik där Norden möter Japan och som inspireras av Wabi sabi, främst som livsfilosofi. Det Japan och det Norden som vi tycker om – med fokus på design, hantverk, naturen och livet i stort. Hemmet är för oss en plats där vardagen är viktig. En plats där du umgås med nära och kära utan att allt måste vara perfekt. En plats där hjärtat får råda. 

Wabi sabi – livsfilosofi och guide i vardagen

Wabi sabi som livsfilosofi är en ledstjärna, för Cobosabi, där vi ser skönheten i det ofullkomliga och obeständiga. I sin bok Japonism skriver Erin Mimi Longhurst ”Wabi sabi för dig tillbaka till kärnan av vad det innebär att vara människa. Den för dig tillbaka till naturens processer och din egen resa – hur snabbt livet smyger sig på och hur viktigt det är att vara tacksam för det du har.”

Wabi sabi har sina rötter i den japanska zen filosofin men utan att vara religiöst. Se det istället som en tidlös vishet om livet som du inte kan ifrågasätta. Wabi sabi har tre principer som guide:

  • Inget varar för evigt
  • Inget är perfekt
  • Ingenting är någonsin färdigt

Wabi sabi är ett begrepp som är svårt att förklara och som icke japan tror jag aldrig att man förstår det helt. Men det har länge inspirerat mig att se på livet som icke perfekt och att inget varar för evigt. 

För dig som är nyfiken och vill veta mer om Wabi Sabi kommer det efterhand att fyllas på med inspirationsinlägg. En syn på livet och inte så mycket som inredningsstil. 

Vad betyder Cobosabi?

När Cobosabi grundades så började resan i vad Cobosabi skulle stå för. Vilket sätt vill vi leva? Vad är viktigt i det liv vi lever? Vilka är våra intressen? Därefter kom vilka produkter som skulle säljas. Företaget speglas mycket i mig, Christina, som startade Cobosabi. 

Cobosabi kom då till av tre ord:

Co som står för cosy. Ett hem ska vara mysigt och trivsamt …

bo står för boning. Inte bara en bostad som ger tak över huvudet, utan ett lugnt och harmoniskt hem där du mår bra och kan umgås med vänner och familj …

sabi som i det japanska Wabi sabi. Där sabi står för skönheten i det som åldras och refererar till materiella föremål, konst och litteratur, det yttre och objektiva och ett estetiskt ideal. Ett begrepp som är svårt att förklara. Allt är inte perfekt – saker, livet …

I vårt sortiment

Vi tycker att det nordiska och japanska formspråket smälter fint samman. Många nordiska formgivare inspireras av japansk kultur och hantverk samt av den nordiska naturen och dess färgskala. På samma sätt uppskattas nordisk/skandinavisk design i Japan. 

I vårt sortiment möter Norden Japan i tidlös design och heminredning som valts med omtanke. Du hittar främst inredningsdetaljer till ditt hem, keramik till det dukade bordet, textilier till badrummet, kläder och en mängd tips på presenter. Vi har en mix av nordiska och japanska varumärken. Vi tänker att det ska vara tidlöst och hållbart. Hållbart för oss är hur saker tillverkas, att det är kvalité och/eller kan användas länge pga sin tidlösa design. 

Ibland hamnar vi lite utanför vad som var tänkt. Det får du se som ett extra plus. Men tidlöst och/eller hållbart tummar vi aldrig på.

Med detta sagt så strävar vi efter en mer medveten konsumtion, där färre och bättre saker står i fokus – hållbar livsstil, mindre slit och släng samt att köpa saker av kvalitet som åldras på ett vackert sätt. Det är viktigt både för moder jord och för oss själva att fundera över hur vårt liv ser ut och hur vi vill att det ska se ut i framtiden. 

Som du säkert förstår finns det mycket tankar i Cobosabi om livet och hur vi lever.

 

Välkommen hem till Cobosabi!

Christina Lurell från Cobosabi gör qigong
Christina Lurell - foto av Rankellfoto

Cobosabis bakgrund

Cobosabi grundades 2018. Med en bakgrund från handel, grafisk formgivning, utbildad ekonom samt ett intresse för vackra saker, har jag haft en dröm om att driva en egen webbshop/butik. Efter att vi hittat ”möjligheternas hus” i Sjöstorp, i närheten av Lund, fanns det slutligen en plats att förverkliga drömmen på. 

Intresset för konst, design och hantverk har följt mig genom livet. Med föräldrar som tog med mig på teater och konstutställningar, en mormor som var pysslig, en farmor som sydde mycket och en farbror som samlade på modern konst, så har det funnits många som inspirerat mig. I hemmet passar vackra saker in. Vad som är vackert bestämmer du själv.

Att lära sig om andra kulturer och se hur man lever i andra länder har intresserat mig ända sedan jag var liten. Har tillsammans med min familj rest till länder som Sydafrika, Malaysia, Burma m.fl. genom åren. Japan är det land som berört mig allra mest och ligger mig varmt om hjärtat – så likt här hemma men ändå ofattbart olikt. Jag tycker om mycket i den japanska kulturen, sushi, ikebana, wabi-sabi, skogsbad, vackert hantverk och mycket mer. Varje gång jag besöker Japan blir upplevelsen bara bättre och bättre.

Det finns så mycket psykisk ohälsa i vår vardag. Jag har kommit i kontakt med detta på många olika sätt. Därför vill jag inspirera till ett hem där lugn och harmoni råder. En plats att hämta energi. Kan vara så enkelt som att sitta i soffan med en god kopp te i och bara vara.

Jag hoppas att du vill följa med mig på resan med Cobosabi och att jag kan inspirera dig i vardagen, om än för en kort stund.