Om Cobosabi

Må bra och njuta av livet

Cobosabi vill hjälpa dig att skapa ett lugnt och trivsamt hem, där du kan njuta av livet och små stunder i vardagen. Ibland kan det vara att ta sig tiden att sätta sig ner i soffan med en god kopp te. Att känna den varma muggen mot händerna, blunda, andas och försöka koppla bort vardagen runtomkring sig. Andra gånger kan det vara att umgås med nära och kära utan att känna att allt måste vara perfekt. Vem bryr sig om att duken är skrynklig och det ligger lite damm i ett hör. Det viktiga är att umgås, äta något gott och enkelt, inte känna några måsten, prata och skratta tillsammans. Känna att vi bryr oss om varandra. 

Vad hittar du i sortimentet?

I vårt sortiment möter Norden Japan i tidlös design och heminredning. De varumärken du hittar hos oss har fokus på hållbara material, socialt ansvarstagande eller tidlös design. För oss ligger hållbarheten i att erbjuda bra kvalité och saker som du kan använd länge. Ge saker liv genom att använda dom om och om igen. Vad gör det om tidens tand sätter märken?

Med detta sagt så strävar vi efter en mer medveten konsumtion, där färre och bättre saker står i fokus – hållbarhet, mindre slit och släng samt att köpa saker av kvalitet som åldras på ett vackert sätt. Det är viktigt både för moder jord och för oss själva att fundera över hur vårt liv ser ut och hur vi vill att det ska se ut i framtiden. Bättre att göra små förändringar än inga alls och utan att dömma. Det ska vara lustfyllt och inte kännas som ett tungt måste.

Varför Norden, Japan och Wabi-sabi?

I både Norden och Japan är naturen, hantverket och livet viktigt. Vilket Cobosabi också står för. 

Vi har Wabi-sabi, som en ledstjärna, där vi ser skönheten i det ofullkomliga och obeständiga. Erin Mimi Longhurst skriver i sin bok Japonism ”Wabi-sabi för dig tillbaka till kärnan av vad det innebär att vara människa. Den för dig tillbaka till naturens processer och din egen resa – hur snabbt livet smyger sig på och hut viktigt det är att vara tacksam för det du har.”

Vi tycker att det nordiska och det japanska smälter fint samman. Många av våra nordiska formgivare inspireras av japansk kultur och hantverk eller av den nordiska naturen och dess färgskalor. På samma sätt uppskattas den nordiska/skandinaviska designen i Japan.

 Cobosabis historia

Cobosabi grundades 2018. Med en bakgrund från handel, grafisk formgivning, utbildad ekonom och ett intresse för vackra saker, har jag, Christina, haft en dröm om att driva en egen webbshop/butik. Efter att vi hittat ”möjligheternas hus” i Sjöstorp, fanns det plats för att förverkliga denna dröm. 

Intresset för konst, design och hantverk har följt mig genom livet. Med föräldrar som tog med mig på teater och konstutställningar, en mormor som var pysslig, en farmor som sydde mycket och en farbror som samlade på modern konst, så har det funnits många som inspirerat mig till var jag är idag. I hemmet passar vackra saker in. Vad som är vackert bestämmer du själv.

Att uppleva andra kulturer och se hur man lever i andra länder har intresserat mig sedan jag var liten. Har tillsammans med min man, och senare med barnen, rest till länder som Sydafrika, Malaysia, Burma m.fl. Japan är det land som berört mig allra mest och ligger mig varmt om hjärtat – så likt här hemma men ändå ofattbart olikt. Jag tycker om mycket i den Japanska kulturen, sushi, ikebana, wabi-sabi, skogsbad, vackert hantverk och mycket mer. Det blir bara bättre och bättre för varje gång jag besöker Japan.

Vad betyder Cobosabi?

Det var någon som sa att jag började i helt fel ända. Kanske gjorde jag det? Vanligtvis hittar man en produkt som man vill sälja och utvecklar det vidare därifrån. 

Jag började istället klura på företagets identitet. Tog med min egen erfarenhet av livet samt vad jag tycker om och uppskattar. Vilket liv vill jag leva? Vilka är mina intressen? Vad tycker jag är viktigt i det liv vi lever?

Co står för cosy. Ett hem ska vara mysigt och trivsamt.

Bo står för boning. Inte bara en bostad som ger tak över huvudet, utan ett hem där du kan må bra och umgås med vänner och familj. 

Sabi som i det japanske uttrycket Wabi sabi. Där sabi står för skönheten i det som åldras (enkel förklaring av ett begrepp som är svårt att förklara). Allt är inte perfekt – saker, livet …

Välkommen hem till Cobosabi!