Vad är japonism och var kommer uttrycket ifrån?

Japonism kan förklaras som något typiskt japanskt eller influenser av japansk konst, kultur och estetik. Japonism kommer från franskans Japonisme och uttrycket användes för första gången 1872. Denna tidsperiod inom konst och kultur varade in på 1900-talet. Uttrycket lever fortfarande kvar och är just nu aktuellt med boken Japonism – Ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer av författaren Erin Niimi Longhurst. Idag är det lätt att lära sig om andra länder och kulturer tack vare internet. Vi kan snabbt Googla fram det vi undrar över och vill veta mer om. I mitten av 1800-talet var det inte lika lätt. Europeiska konstnärer började ifrågasätta gamla konventioner om hur konst skulle skildras. De ville förändras, men att förändras kräver influenser och nya idéer utifrån.

Japan öppnar sina gränser runt 1850

Japan hade varit stängt mot västvärlden sedan 1600-talets början och öppnades upp igen runt 1850. Utländska skepp kunde återigen besöka landet. Detta ledde till ett utbyte av saker mellan de olika kontinenterna. Det som européer introducerade i Japan var foto- och tryckteknik. I utbyte fick européerna med sig japansk keramik och ukiyo-e tryck. Senare exporterades även textilier, bronser och andra konstföremål till Europa, där de blev mycket populära. Detta utbyte kom att förändra europeisk konst. Även om efterfrågan av japanska föremål blev stor väldigt snabbt hade det även tidigare funnits ett intresse för östasiatisk konst. Det fanns konstsamlare i Europa som importerat porslin från Japan och Kina samt japanska målningar, men detta var bara för de välbärgade och föremålen visades inte för den stora massan. När gränserna öppnades upp var det inte bara dyrbar konst som kom till Europa. Det var även populär konst som översvämmade marknaden i form av kimonos, solfjädrar och billiga träsnitt. Alla fick nu tillgång till dessa japanska saker.

Världsutställningarnas epok

Under 1800-talets andra hälft fick de stora världsutställningarna ett stort inflytande på sin samtid. Det som visades upp var bland annat hantverks- och industriprodukter, teknik, arkitektur och konst. Utställningarnas syfte var att främja industriell och ekonomisk utveckling. Kommunikationsmöjligheterna i världen var dåligt utvecklade och man behövde platser för att skapa internationella handelskontakter och få nya idéer. Det kom att påverka kulturlivet, teknikens utveckling samt arkitekturen, men även hur det moderna livet skulle utformas och göras meningsfullt. Utställningsområdena kunde vara stora som mindre städer. Den första stora utställningen där japansk konst visades var 1862 på International Exhibition i London. Fascinationen växte för det japanska och på världsutställningen Exposition Universell i Paris 1867, var det första gången Japan hade en egen paviljong på en världsutställning i Europa. Det blev stor succé. Det var detta som ledde till att en fransk konstkritiker 1872 myntade uttrycket Japonisme. Bättre kommunikationsmöjligheter utvecklades i början av 1900-talet och världsutställningarna blev inte lika viktiga längre.

Japansk ukiyo-e inspirerar europeiska impressionister

Den största påverkan av de produkter som kom till Europa från Japan hade ukiyo-e tryck. Ukiyo-e betyder på japanska ”Bilder av en flytande värld” och skildrar vardagslivet och är oftast träsnitt.

Scener från naturen och vardagen

Monets kända serie med den japanska bron i hans trädgård var kanske inspirerad av de japanska träsnitten och då av Hokusais Under Mannen Bridge at Fukagawa.

Claude Monet, Water Lilies and Japanese Bridge (1899)
Hokusai, Under Mannen Bridge at Fukagawa (1823)

En annan känd impressionist, Edgar Degas, har utan tvivel också inspirerats av de japanska träsnitten, där ett vanligt motiv är betraktelse av en badande kvinna. Degas kända serie av kvinnor la toilette har hittat inspiration i dessa träsnitt.

Hashiguchi Goyo (1880-1921), Combing Hair
Edage Degas – Woman Combing her Hair

Perspektiv

Ett nytt sätt att använda sig av perspektiv när man målade var också en influens från de japanska träsnitten. Betraktaren tittar på motivet lite snett ovanifrån och inte rakt framifrån som är vanligast.

Japan fortsätter att inspirera

Än idag fortsätter Japan att inspirerar oss här i väst.

150 år av diplomatiska förbindelser

År 2018 firar Sverige och Japan att länderna för 150 år sedan, 1868, etablerade diplomatiska relationer. Under dessa år har både statliga och privata relationer byggts upp och vårdats, när det gäller politik, företagande, utbildning och kultur. Det har under året som gått anordnats aktiviteter både i Sverige och Japan. När jag besökte Formex i augusti var det lite extra om Japan, både en utställning och scenprogram. Petra Holmberg, intendent för Japan-samlingarna vid Östasiatiska museet och Etnografiska vid Världskulturmuseerna föreläste om “Kimonon som modeplagg”. Denna föreläsning var en av mina höjdpunkter på Formex.

Boken Japonism – ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer

När jag såg denna bok för första gången i våras visste jag inte riktigt vad Japonism var. Köpte boken och insåg att det är ju allt detta som Erin Niimi Longhurst skriver om som jag tycker gör Japan så spännande. När du läser boken får du lära dig mer om både det filosofiska Japan som ikigai, wabi-sabi och kintsugi. Du lär dig också mer handfasta saker som att arrangera blommor, om mat och te, varma källor och bad, skrivkonst och mycket mer. Vill du veta mer om Japan på ett lättsamt sätt så är detta en boken jag varmt rekommenderar. Finns att köpa i webbshopen.

Japan hemma hos mig

Mitt intresse för Japan började för lite drygt 15 år sedan. Min man läste vid universitetet i Växjö medan jag bodde kvar och jobbade i Malmö. Han kände att han hade tid över i veckorna och tog en kurs i japanska. Som lärare hade han en japanska som studerade i Växjö. Hon berättade mycket om Japan också och min mans intresse smittade av sig till mig. Vi åkte till Japan för första gången för ca 15 år sedan. En resa som vi aldrig har glömt. Vi har sedan dess varit tillbaka två gånger och senast nu i somras. Japan är ett land som jag kommer att återvända till. Vad är det då som gör det så speciellt? Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men även om våra kulturer är mycket olika så känns de också väldigt lika. Det kommer jag inte att skriva mer om här utan det kommer du att få följa i mina blogginlägg istället.

Cobosabi bildas

Tanken på att starta en webbshop kom sommaren 2017 och att inriktningen skulle vara nordisk japansk med saker för hemmet. Nu ett år senare kan jag säga att det som inspirerat mig till detta är Japonism, även om jag inte var medveten om det då, ett intresse av det japanska men även av nordisk design och hantverk. Cobosabi kommer att utvecklas framöver och jag hoppas att du vill följa med på en resa här hemma, som hämtar inspiration från mitt Japan. På samma sätt som de gamla impressionisterna inspirerades av Japan och utvecklades tillsammans med många andra i väst.

Cobosabi – cosy, boning och wabi-sabi

Bilder ovan är tagna från Wikimedia Commons.