Japandi – inredningsstil med mix av det japanska och det skandinaviska

Jag har länge tyckt att det fanns en samhörighet mellan det japanska och det nordiska. Så lika men ändå så olika. När jag har varit i Japan så har jag känt samma sak. När jag startade Cobosabi för ett år sedan ville jag att det skandinaviska och det japanska skulle vara grunden i företaget, i kombination med en mer hållbar konsumtion.
Jag är inte den som håller reda på trender och vad som är inne utan går på vad som känns bra i hjärtat, det har jag alltid gjort. När jag häromdagen köpte senaste numret av Elle decoration så var där en artikel om Japandi – så stylar du med den nya inredningstrenden. Det är just detta jag har haft som ledstjärna utan att känna till begreppet.

Vad står Japandi för?

Det är en blandning av modern skandinavisk design och traditionell japansk estetik. Japandi tar det bästa från dessa två världar. En inredning i denna stil är minimalistiska och mysig på samma gång. Jag har alltid tyckt att det är lite tråkigt när det är för minimalistiskt och avskalat. Så det här passar mig perfekt med en varmare och mer ombonad känsla.
Förutom att Japandi är en inredningsstil så är det också en filosofi, där skandinavisk minimalism kombineras med japansk wabi sabi och finner det perfekta i det icke perfekta, perfect imperfection. Detta får sitt uttryck i det vackra hos hantverk och traditionell dekor med råa material och element från naturen.
Japandi är också en del av det hållbara och en motpol till konsumtionshetsen som vi ser idag.

Hur inreder du enligt japandi?

Färger – ljusa och mörka

Den skandinaviska stilen karakteriseras av en mix av ljusa och neutrala nyanser av blått och grått, ljust trä och detaljer i pastellfärger. Den japanska stilen har istället rikare toner, mörkt trä och detaljer i svart och rött. Det är denna mix av det ljusa skandinaviska och det mörka japanska som tilltalar mig.

Trä – ett viktigt element

Det viktigaste materialet i japandi är trä. Blanda ljusa träslag, den skandinaviska stilen, med mörka träslag, den japanska stilen. Har du möbler redan som är i ljust trä så är tipset att måla eller betsa dom om du vill ha mörka möbler istället. Varför köpa nytt när vi kan förändra det vi redan har. Tänk hållbart.

Inredningsdetaljer – välj funktionella

Det är här jag tycker det kan bli lite för avskalat ibland när man kommer till inredningsdetaljer i ett minimalistiskt hem. I ett hem inrett enligt japandi är inredningsdetaljerna viktiga men de tar inte över.
De skandinaviska detaljerna är sådant som mattor, kuddar och filtar, vilket gör att hemmet känns mysigt, hyggeligt och cosy. Japanska inredningsdetaljer brukar vara mer nyttosaker som vaser och skärmar. Japandi inkluderar både det mysiga i hemtextilier och inredningsdetaljer som är funktionella som t.ex. skålar, brickor, vaser mm.
Glöm inte att använda växter i ditt hem. Detta är något som både den skandinaviska och japanska stilen lägger stor vikt vid. Det kan både vara gröna kvistar i en vacker vas eller en större krukväxt som får bli en inredningsdetalj i sig själv.

Japandi – här för att stanna

Jag tror att japandi är här för att stanna och att det inte bara är en tillfällig trend. Det är inte bara ett utseende som spelar roll utan den har även rötter i japansk livsfilosofi. Detta intresserar mig mycket och det är kanske därför mitt intresse för Japan bara växer sig större. Om du vill veta mer om Japan och läsa en bra bok så kan jag rekommendera Japonism – ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer. Här hittar du lite om mycket i en lättläst bok med vackra bilder.

“Embrace imperfection, honour authenticity, celebrate craftsmanship and live simply.”