Den skandinaviska stilen växte fram på 1940- och 1950-talet. En stil som består än idag och tilltalar många. Målet med stilen var att förbättra det dagliga livet. För att göra detta fokuserade designers på hemmet som en plats där vi bor. De skapade möbler, belysning, textilier, accessoarer och vardagliga nyttoföremål som porslin, bestick, grytor och textilier för hemmet. 

Vad är skillnaden mellan det nordiska och skandinaviska? Främst är det kopplat till det geografiska. Länder som ingår i Norden är Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island. Medan de skandinaviska länderna är Danmark, Norge och Sverige. 

För mig personligen ser jag det nordiska som tyngre med mörkare färger. Medan det skandinaviska är ljusare och lättare.

Vad karakteriseras den nordiska/skandinaviska stilen av?

Stilen karakteriseras av form, funktionalitet, enkelhet och rena linjer. Att vara i harmoni med sin omgivning och att saker ska vara länge istället för att ersättas av nytt hela tiden. Detta är en central punkt för stilen men även för Cobosabi.

Det finns en stark koppling mellan design och naturen. Eftersom de nordiska länderna består av mycket skog spelar inredning av trä en nyckelroll. Andra naturmaterial som också används är sten, läder och linne. Det svåra med att inreda sitt hem enligt den skandinaviska stilen är att hålla sig till samma färgtoner, för att inte ska kännas rörigt.

Neutrala färger

Rena, enkla och lugna färger som vitt, beige, grått och dunkla färger, är den skandinaviska designens signum. Speciellt för stilen är kombinationen av grått och beige. 

En bra grund i ditt hem är att ha vita väggar som håller med tiden och förstärker den ljusa känslan. Tillsätt grått och beige i möbler och inredningsdetaljer. Om du vill ha en färgklick i inredningen så använd ett par accentfärger för att liva upp det.  Tycker du dessutom om mönster så håll det till ett par mönster för att behålla lugnet. 

Låt det vara ljust

Låt naturligt ljus från fönstren vara en viktig del av ditt hem. Vintern är lång och mörk och vi vill släppa in så mycket ljus som möjligt och njuta av det. Ha få men vackra saker i fönstret. De ska inte skymma ljusinsläppet.

Tänd mycket stearinljus för att skapa en ljus och mysig stämning.  

Keramik och glas

Mixa glas och keramik, nytt och gammalt. Kanske du har något vackert du ärvt eller hittat på loppis. 

Detta är en liten inblick i vad som är typiskt för den skandinaviska stilen, men som vi på Cobosabi har valt att kalla den Nordiska. I vårt sortiment hittar du många saker och ting med ett enkelt och vackert formspråk och som du kan använda länge. 

”Home is not a place it is a feeling”