Hållbart

Varför ska du välja GOTS certifierade textilier?

GOTS

Du har säkert börjat tänka mer på miljön och medmänniskor detta år på grund av bränder, torka, kraftiga regnoväder och en pandemi som fortsätter. Alla på vårt jordklot påverkas. Allt detta berör mitt hjärta och jag undrar hur framtiden ska se ut. Jag bestämt mig för att inte skriva och prata så mycket om hållbarhet. För vad är hållbart? Hur man än vänder och vrider på saker och ting så är det hållbart i vissa vinklar och inte i andra. Var går gränsen. Samtidigt vill jag att du ska veta att det finns med i vårt dagliga arbete. Att ta in produkter som är GOTS certifierade är en del av vårt hållbarhetstänk. Men vet du som kund vad GOTS certifieringen innebär? Varför ska du välja GOTS certifierade textilier?

Vad innebär det att textilier är GOTS certifierade?

Efter att ha pratat med många kunder inser jag att många inte vet vad det innebär att textilier är GOTS certifierade. Det är därför jag skriver detta inlägg för att du ska veta vad det är och så att det blir lättare för dig att göra ett val vad du vill köpa.

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en global standard för ekologisk textilier och socialt ansvarstagande. Det innefattar så mycket och jag kommer bara att skrapa lite på ytan här.

Certifieringen innefattar hela kedjan från jordbrukare, spinneri, färgeri, produktion, förpackning och slutligen importören och den som innehar varumärket. Dessutom innebär certifieringen en nolltolerans bland annat när det gäller bekämpningsmedel, lösningsmedel, tungmetaller mm.

Visste du att …

– i en ekologisk GOTS certifierad bomullsproduktion släpps det ut 94% färre växthusgaser än vid en konventionell produktion.

– att i en ekologisk GOTS -certifierad bomullsproduktion används 91% mindre rent vatten än vid en konventionell produktion

Källa: Soil Association

Olika vägar att gå när det gäller GOTS

De som använder GOTS textilier i sina produkter har inte alltid en certifiering. Det är säkert ett framtida mål i deras verksamhet. Som jag uppfattar det så skaffar man inte en certifiering över en natt utan det är ett långt arbete som tar tid och kostar pengar.

Vissa varumärken har valt att skaffa sig en GOTS certifiering, vilket innebär att man registreras med ett idnr och kan märka sina textilier med GOTS loggan.

Andra som ännu inte har kommit lika långt i sitt arbete  kan istället köpa in t.ex. GOTS certifierat garn där garnproducenten innehar GOTS certifieringen. När tyget sedan är vävt och produkten sydd får man säga att den är tillverkad i GOTS bomull men inte använda sig av orden GOTS certifierad och loggan för detta.

Varför ska du välja kläder och textilier i GOTS?

Jag tror att vi som konsumenter kommer att välja mer hållbara alternativ i framtiden när det gäller textila produkter. På samma gång kommer fler varumärken att välja mer hållbara material. Konsumenten kan börja handla mer med hjärtat och tänka efter vad det är vi köper, hur det odlas, tillverkas och hur de personer som arbetar i tillverkningskedjan behandlas.

Vi kan alla gör lite för miljö och medmänniskor. Det är bättre än att inte göra något alls.

Sammanfattning av vad GOTS certifieringen innebär rent konkret:

  • GOTS-certifierade textilier består av minst 70% certifierade organiska fibrer/råvaror.
  • När textilarbetare får en anständig inkomst kan de skicka sina barn till skolan. Förbudet mot barnarbete i GOTS leder till fler möjligheter för att barn ska få en utbildning.
  • Rotation av grödor är obligatoriskt inom ekologiskt jordbruk. Rotationen leder till att ekologisk mat odlas vilket bidrar till livsmedelssäkerhet och minskad hunger.
  • För alla textilbehandlingsstadier har GOTS mandat att ingen diskriminering utövas, vare sig den grundas på kön, civilstånd, sexuell läggning etc.

Kortfattat är detta några punkter om vad GOTS certifieringen innebär. För dig som vill veta mer efter att ha läst klart inlägget så hittar du mer om GOTS certifiering på deras hemsida eller läs denna PDF.

 

 

Ta hand om varandra och vår miljö!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.