Cobosabi

Välkommen hem till Cobosabi!

Undrar du vem som står bakom Cobosabi? Jag heter Christina Lurell och 2018 grundade jag Cobosabi. Jag och min man hittade 2017 en charmig gård ute på landet strax utanför Lund i Skåne. En plats där en dröm kunde växa och ta form. Med detta inlägg vill jag berätta för dig vad som inspirerar och vägleder Cobosabi och mig i livet.

Vad står Cobosabi för?

Cobosabi står för cosy, boning (hem) och wabi sabi. Hos Cobosabi möter Norden Japan i tidlös design och heminredning. Jag vill hjälpa dig att skapa ett hem där allt inte behöver vara perfekt, utan där saker får bli märkta av tidens tand och kärlek. Ett hem där du mår bra utan måsten och stress.

Filosofin Wabi Sabi inspirerar mig. Naturen är utgångspunkten i Wabi Sabis tre principerna:

Ingenting …

… vara för evigt
… är perfekt
… är någonsin färdigt

Precis som i naturen varar inget för evigt, en blomma växer, blommar och vissnar. Växter och blommor är vackra även om de inte är perfekta. Naturen har inget slutmål och blir aldrig färdig, säsongerna rullar på år efter år.

Några ytterligare nyckelord inom Wabi Sabi är – ödmjukhet, stillhet, respekt, naturens visdom, lugn i förändring, tidlös skönhet, hållbar utveckling och liv i nuet. Dessa ord vill jag ska komma fram i mötet med vårt sortimentet och i mötet med oss. Kanske inte alla på en gång men i Cobosabi som helhet.

Vad hittar du hos Cobosabi?

I webbshoppen och butiken hittar du saker till dig själv och ditt hem – inredningsdetaljer, kläder, något till köket, badrummet, japansk keramik och mycket mer. Många som kommer till vår fysiska butik brukar säga ”Nu vet jag var jag ska köpa presenter”. Det är också många som utbrister glatt ”Jag skulle vilja köpa allt”. Den glädjen går rakt in i mitt hjärta och värmer mycket. Att kunna glädja någon i stunden gör min dag.

Jag hittar inspiration i det nordiska och det japanska formspråket. Det kan både vara i det lugna avskalade men även det grafiska och lite söta, kawaii. Varumärkena väljs med omsorg och jag vill att de ska matcha vad vi tycker är viktigt.

Min farmor – en inspirationskälla

Det är många år sedan hon lämnade oss men jag har henne ofta i tankarna. När jag var liten besökte jag henne i stan på skolloven och hon bodde hos oss hela somrarna på Österlen.

En dröm när jag besökte min farmor var att få leta efter fina saker i hennes garderober. Där fanns porslin, smycken och många andra udda och fina saker. Jag vill att du ska få samma känsla när du kommer till Cobosabis butik som jag fick när jag dök in i min farmors garderob. Vissa saker kommer med en spännande historia, andra är bara vackra och gör dig glad. Det är roligt att hitta något som inte finns överallt. 

Varför Norden och Japan?

För ca 20 år sedan reste jag och min man till Japan för första gången. Japan är ett land som känns som hemma till viss del men också så olikt. Så olikt att man aldrig kommer att förstå det japansk samhället och kulturen. Det som jag tycker är så fascinerande med Japan är hantverket, trädgårdar, maten, onsen, tempel, naturen, konst och även den lite ”galna” sidan med kawaii och Harajuku mode. Det finns mycket att upptäcka.

Just nu längtar hela min familj på att få packa väskorna och resa till Japan igen. Ett land som varit stängt några år nu och som många med mig längtar till när det någon gång öppnar upp igen.

Precis som vi i Norden fascineras av Japan så fascineras japanerna av det skandinaviska. Vi dras till varandras formspråk och känner oss hemma på samma gång som vi inspireras. Att blanda japansk och svensk design är så vackert. Jag uppskattar svensk och dansk design och att ge detta en extra dimension glädjer mig.

Jag hoppas att du nu förstår lite bättre mina tankar och vad som leder Cobosabi framåt. Det är ju inte perfekt och blir aldrig färdigt utan utvecklas hela tiden. Det varar ju inte heller för evigt men förhoppningsvis länge. För jag vill fortsätta glädja dig så att du kan glädja mig.

Välkommen hem till Cobosabi!

Porträttfoto av Rankellfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.